Mantolama dışarıdaki ısıyı içeriye, içerdeki ısıyı ise dışarıya çıkmasını önleyen bir uygulamadır. Yaz aylarında içerlerin serin, kışın ise sıcak tutan bir kaplamadır. Mantolama günümüzde en yaygın ısı yalıtım çeşididir. Mantolaması düzgün olan yapılarda ısıtma ve soğutmada kullanılan enerji %50 ‘ye varan enerji tasarruf sağlanmaktadır. Mantolama bir nevi su, ses, nem ve yangın yalıtım görevini de sağlamaktadır. Yapılarımızın ömrünü uzatan bir uygulamadır. Binalarda ısı yalıtım sağlamak amacıyla duvarların içerden veya sandviç duvar sistemi gibi yöntemlerle ısı köprülerin engellenmesi mümkün olmadığı gibi mantolama yapmak adeta şart olmuştur.
Dış cephe mantolama nasıl yapılır?
1- Dış cephe mantolama yüzey hazırlığı nasıl yapılır?
Yüzeyde deforme olmuş bölgeler veya toz gibi yapışmayı engel durumlar varsa bunlar temizlenir ayrıca dökülme ve kabarma olan bölgeler temizlenir, çatlak yerler V olarak açılır, onarılır ve zemin düzgün bir hale getirilir. Cephe su ile yıkanırsa veya astar uygulaması yapılırsa, yapılacak olan uygulama daha sağlıklı olur.
2- Dış cephe Su Basman Profil uygulaması
Su basman profili için gerekli ölçümler yapılır, terazi yardımıyla su basman profili düzgün bir şekilde duvara montajı yapılır. Isı yalıtım malzemesinin su basman profil içine yerleştirilir. Su basman profilleri mantolama da kullanılmak istenen levhaların kalınlığına göre belirlenir. Su basman profili levhaların kaymalarını engelleyerek, yapışma mukavemetini artırır.
3- Dış cephe mantolama levha yapıştırması uygulaması:
Yalıtım levhalarını yapıştırmak için çerçeve sistemi veya tarak sistemi kullanılır. Düzgün zeminlerde tarak sistemi diye tabir edilen levhanın bir yüzeyine komple yapıştırma harcı sürülerek duvara yapıştırılır. çerçeve sistemi ise levhanın dört kenarına yapıştırma harcı uygulanır orta kısımlarda iki noktasal şekilde harç sürülür, levha duvara montajı yapılırken 2-3 cm mesafe bırakılır sürtünme yardımıyla mevcut bölgeye uygulaması yapılır bu şekilde yapıştırma mukavemeti artırmış oluruz. Levhalar şaşırtmalı uygulanmalı, aralarında boşluk olmalıdır. Merkezlerde ise bindirmeli olarak uygulanmalıdır.
4- Dış cephe mantolama dübel uygulaması:
Dübel işlemine geçmeden önce mantolama levhaların yüzeyine uygulanan yapıştırma harcının kurumuş olmasına dikkat edilmelidir. dübel islemi yapıştırma uygulamasından 24 saat sonra başlanmalıdır. Dübelin asıl amacı yapı malzemesinin sabitlemek ve yapıştırma harcına ekstra bir güç katmaktır. Kullanılacak dübel duvar standardına uygun olmalıdır.
5- Dış cephe mantolama köşe profil uygulaması
Yapıların ve yapı malzemelerin kullandığı bir uygulamada merkez ve köşelerin düzgün bir şekilde çıkmasına yardımcı olur. Fileli köşe profili dış cephelerde kullanmak daha sağlıklıdır.
6- Dış cephe mantolama donatı filesi ve sıva uygulaması
Yalıtım levhaların yüzeyine ısı yalıtım sıvası birinci katman oluşturulacak şekilde uygulanır. 160 gr. alkali dayanımlı ısı yalıtım donatı filesi yüzeye yerleştirilir. Donatı filesi ek yerlerin en az 10 cm birbirinin üzerine geçmelidir. Aksi takdirde daha sonra çatlamalar meydana gelir. Mala ve dekor yardımıyla hafif bir baskı uygulayarak donatı filesi sıvaya batırılır. 2. kat yalıtım sıvası akabinde uygulanır.
7- Dış cephe mantolama dekoratif sıva uygulaması
Dekoratif sıva , dış cephenin estetik, sağlıklı ve dış darbelere karşı korumak için kullanılan bir yapı malzemesidir. Tane dokulu dekoratif sıva, cepheye çelik mala yardımıyla uygulanır plastik düz mala yardımıyla dairesel yönergeler çizilerek boncuk desen elde edilir. Çizgi dokulu dekoratif sıva ise aynı işlemler uygulanarak elde edilen bir uygulamadır. Çizgi dokulu sıvada sadece plastik mala düz bir şekilde ileri ve geri kullanılarak kanallı çizgiler elde edilir.
8- Dış cephe mantolama boya uygulaması
Tüm dış cephe mantolama uygulamaların sonunda istemiş olduğunuz renklerde örtücülüğü yüksek olan boyalar tercih edilerek 2 kat boya işlemi gerçekleştirilir. Gerek duyulursa 3. kat boya uygulaması da yapılır.